Als je wel eens in Griekenland op vakantie bent geweest of alleen al bij een Grieks restaurant hebt gegeten ken je Tiropita misschien wel. Het is een typisch Griekse filodeeg snack, gevuld met een heerlijke feta vulling. Wij eten ze vrijwel altijd als we bij een Grieks restaurant eten, maar zelf maken hadden we nog niet gedaan. Nu hebben we de tiropita in een eenvoudig snack jasje gegoten, waarvan je het recept gewoon in je oven kunt bereiden. In de Airfryer kan misschien ook wel, maar dat moeten we nog eens proberen! Deze Tiropita rolletjes zijn in ieder geval een aanrader om eens op het snackmenu te zetten!

Tiropita Rolletjes
Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totale tijd: 50 minuten minuten
Servings: 4 personen
Calories: 359kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten
- 8 Filodeeg Vellen ongeveer 10 x 20 cm
- 250 gram Feta
- 100 milliliter Melk
- 1 Ei medium
- 3 eetlepels Griesmeel
- 2 eetlepels Honing
- 4 eetlepels Olijfolie
Bereiding
- Laat het filodeeg ontdooien voordat je aan de slag gaat met dit recept. Volg daarvoor de instructies op de verpakking van het filodeeg dat je hebt gekocht.
- Is het filodeeg ontdooid? Doe dan het ei en de melk in een mengkom en roer het ei los. Brokkel vervolgens de feta in de kom en voeg de griesmeel en honing toe. Meng alles goed door elkaar tot een klonterig mengsel.
- Zet nu de oven aan en stel deze in op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Neem nu de vellen filodeeg en leg ze op je werkblad. Maak vervolgens op ongeveer een kwart van de rand van ieder vel filodeeg een dikke lijn van het feta mengsel. Deze mag zo’n 6 x 1,5 cm groot zijn. Zo kun je straks de zijkanten van het filodeeg nog naar binnen vouwen.
- Vouw nu eerst de korte kant van het filodeeg over het feta mengsel en vouw vervolgens de zijkanten over de hele lengte naar binnen. Rol het deeg vervolgens op, waarbij je de laatste 1,5 cm een klein beetje nat maakt. Zo blijft het deeg beter plakken.
- Leg alle tiropita rolletjes nu op de bakplaat en bestrijk ze rondom met olijfolie. Het is aan te raden om met bijvoorbeel een prikker een paar kleine gaatjes in het deeg te prikken, zodat stoom de rolletjes kan verlaten. Anders heb je kans dat de stoom het deeg laat scheuren.
- Schuif de bakplaat met tiropita rolletjes nu in het midden van de oven en bak de rolletjes 15 tot 18 minuten, tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Keer ze halverwege.
- Haal de tiropita rolletjes uit de oven zodra ze gereed zijn. Laat 5 minuten afkoelen en serveer vervolgens direct. Eet smakelijk!
Nutrition
Calories: 359kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 15g | Fat: 19g | Saturated Fat: 10g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 0.01g | Cholesterol: 100mg | Sodium: 979mg | Potassium: 131mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 365IU | Vitamin C: 0.003mg | Calcium: 352mg | Iron: 2mg
Heb je dit recept geprobeerd?Tag @snackaholicsnl in je bericht of gebruik #snackaholics!
