Monkey Bread met Kaas, Ui & Spek

Wellicht heb je wel eens van monkey Bread gehoord. Het is een breekbrood, dat je bakt in een tulbandvorm. Veel recepten online zijn voor zoete varianten en vaak wordt er ook croissantdeeg gebruikt voor het monkey bread. Ook zeker lekker, maar wij zijn meer van deze hartige variant, waarbij we het brooddeeg voor dit Monkey Bread met kaas, ui en spek ook zelf maken. Het resultaat doet het zeker goed op een lekkere borrelplank en kunnen we je dan ook zeker aanraden! En je kunt natuurlijk lekker variëren met de ‘vulling’ van dit hartige monkey bread!

Monkey Bread met Kaas, Ui & Spek

Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Rijstijd: 2 uur
Totale tijd: 3 uur 20 minuten
Servings: 6 personen
Calories: 621kcal

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 gram Bloem
  • 300 milliliter Water
  • 10 gram Zout
  • 7 gram Suiker
  • 7 gram Droge Gist
  • 25 gram Roomboter op kamertemperatuur

Voor de ‘vulling’:

  • 1 Grote Ui
  • 100 gram Spekreepjes
  • 100 gram Geraspte Kaas
  • 100 gram Roomboter
  • 2 tenen Knoflook
  • 2 eetlepels Kruidenboter Kruiden
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Zeezout
  • 1 eetlepel Olijfolie

Overige Benodigdheden

Bereiding

  • Voor dit monkey bread breekbrood begin je uiteraard met het maken van het deeg. Dit doen wij zelf altijd met de keukenmachine met deeghaken, maar als je die niet hebt kun je het deeg uiteraard ook met de hand kneden.
  • Doe voor het deeg de bloem en het zout in de kom en meng dit door elkaar. Voeg dan de gist, de suiker en het water toe en kneed het geheel tot een deeg. Kneed er dan beetje bij beetje de roomboter bij en kneed het deeg door tot er een mooie elastische deegbal ontstaat.
  • Doe die deegbal in een kom, dek deze af met een vochtige theedoek en laat het deeg zo ongeveer een uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Zet ondertussen de koekenpan op laag vuur en voeg de olijfolie toe. Snijd de ui vervolgend in dunne halve ringen en doe deze in de pan zodra de olie warm is. Bak de uien, terwijl je regelmatig roert 25 tot 35 minuten, tot ze mooi gekarameliseerd zijn. Breng de uien dan eventueel op smaak met peper en zout en laat ze afkoelen in een kommetje.
  • Zet nu de pan op middelhoog vuur en voeg de spekreepjes toe. Bak deze onder regelmatig roeren 10 minuten, tot ze net krokant beginnen te worden. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier en afkoelen.
  • Neem nu de steelpan en smelt hierin de boter. Knijp er dan de tenen knoflook bij en voeg de kruidenboter kruiden en eventueel peper en zout naar smaak toe. Roer dit door de boter.
  • Na een uur rijzen haal je het deeg uit de mengkom en sla je de lucht uit het deeg. Verdeel het deeg vervolgens in 20 ongeveer gelijke stukken. Druk deze plat en bestrooi ze met ongeveer de helft van de geraspte kaas. Vouw nu ieder stuk deeg dicht en rol er bolletjes van.
  • Verdeel nu een 5 of 6 bolletjes deeg over de tulbandvorm en schep hier wat van de gekarameliseerde uien en spekreepjes op. Lepel er daarna wat van de boter over en strooi een klein beetje geraspte kaas over de deegbolletjes.
  • Leg vervolgens weer 5 of 6 deegbolletjes in de tulbandvorm en schep ook hier weer wat uien, spek, boter en kaas over. Herhaal dit tot alle deegbolletjes en andere ingrediënten gebruikt zijn.
  • Dek de tulbandvorm nu af met de vochtige theedoek en laat het deeg zo weer een uur rijzen.
  • Is het uur bijna om? Zet dan de oven aan en stel deze in op 160 graden. Zet de tulbandvorm in de oven als deze op temperatuur is en bak het brood 20 minuten.
  • Verhoog dan de temperatuur naar 200 graden en bak je het monkey bread nog 10 tot 15 minuten.
  • Daarna mag de tulbandvorm weer uit de oven, waarna je het een paar minuten laat rusten. Controleer dan of het brood gemakkelijk uit de tulband wil komen. Lukt dat niet? Dan is het aan te raden met een scherp mesje even langs het brood te gaan.
  • Leg het monkey bread met kaas, ui en spek vervolgens op een mooie serveerplank of een mooi bord en serveer direct. Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 621kcal | Carbohydrates: 69g | Protein: 15g | Fat: 31g | Saturated Fat: 16g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 10g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 69mg | Sodium: 984mg | Potassium: 200mg | Fiber: 4g | Sugar: 3g | Vitamin A: 712IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 148mg | Iron: 6mg
Heb je dit recept geprobeerd?Tag @snackaholicsnl in je bericht of gebruik #snackaholics!
Hartig Monkey Bread met Kaas, Ui en Spek
Hartig Tulband Breekbrood

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept