chicken-empanadas

Chicken Empanadas

De empanada is één van onze favoriete snacks uit Spanje. Als we er zijn bezoeken we dan ook gegarandeerd de tentjes met de beste empanadas om vervolgens zo’n beetje alle varianten te proeven. Heerlijk! Helaas is het alweer even geleden dat we in Spanje zijn geweest, dus zijn we aan de slag gegaan met een eigen empanada recept. Is dus helemaal niet moeilijk. Al moet je de afwerking van de randen wel even onder de knie krijgen. We gingen dit keer voor een variant met kip, rode ui en geraspte kaas, maar we gaan zeker vaker empanadas bakken en nieuwe vullingen proberen!

chicken-empanadas

Chicken Empanadas

Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 5 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 597kcal

Ingrediënten

  • 2 Kipfilets 300 gram in totaal
  • 100 gram Geraspte Kaas
  • 1 kleine Rode Ui
  • 3 eetlepels Tomatenpuree
  • 2 eetlepels Water
  • 1 Ei
  • 2 theelepels Paprikapoeder
  • 1 eetlepel Gedroogde Oregano
  • 1 theelepel Chilipoeder
  • 1 theelepel Knoflookpoeder
  • 1 theelepel Uienpoeder
  • 1 theelepel Versgemalen Zwarte Peper
  • 0.5 theelepel Zout
  • 1 eetlepel Zonnebloemolie
  • 200 gram Bloem
  • 100 gram Roomboter
  • 1 Eidooier
  • 3 eetlepels Water
  • 1 mespunt Zout

Overige Benodigdheden

Bereiding

  • Zet de oven aan en stel deze in op 160 graden (heteluchtoven). Meng ondertussen het paprikapoeder met de oregano, het chilipoeder, uienpoeder, de versgemalen zwarte peper en het zout en bestrooi de kipfilets hier rondom mee.
  • Is de oven op temperatuur? Vet de bodem van de ovenschaal dan in met de zonnebloemolie en leg de kipfilets er in. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de kipfilets 20 minuten.
  • Pak ondertussen de mixer er bij en doe hier de bloem, de eidooier en het zout in. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe. Kneed de ingrediënten met de deeghaken tot een soepel deeg en meng dan het water nog door het deeg. Leg het deeg vervolgens op een bord en leg het even in de koeling.
  • Is de kip gaar? Dan mag deze uit de oven. Laat de kip 10 minuutjes afkoelen en verwerk het daarna met je handen of met 2 vorken tot ‘pulled chicken’. Je trekt de kipfilets daarvoor uit elkaar, tot er reepjes kip ontstaan.
  • Voeg nu de tomatenpuree, het water en de geraspte kaas toe. Snipper ook de rode ui fijn en voeg toe. Meng alles goed door elkaar en breng eventueel extra op smaak met peper en/of zout.
  • Verwarm nu de oven weer voor op 200 graden en haal ondertussen het deeg weer uit de koeling. Bestuif nu je aanrechtblad met wat bloem en rol het empanada deeg uit tot het ongeveer 3 mm dik is. Gebruik nu een steker of kommetje om cirkels met een diameter van ongeveer 10 cm uit het deeg te steken.
  • Bekleed nu eerst de bakplaat met bakpapier. Verdeel vervolgens de vulling voor de empanadas over het midden van alle uitgestoken deegcirkels. Vouw het deeg vervolgens om het deeg tot halve cirkels en druk de randen goed aan. Werk de randen daarna af. Dit kan je met bijvoorbeeld een vork doen, maar je kunt de randen ook op authentieke wijze vouwen. Hoe je dat doet kan ik niet uitleggen, maar onderstaande video geeft het goed weer.
  • Zijn alle empanadas afgewerkt? Dan is het bijna tijd om ze te bakken. Maar niet voordat we het deeg van een beetje ei hebben voorzien. Sla het ei los in een kommetje en gebruik vervolgens de bakkwast om alle empanadas ligt te bestrijken met het ei.
  • Schuif de bakplaat nu in het midden van de oven en bak de empanadas in 12 tot 15 minuten goudbruin en gaar. Haal de empanadas weer uit de oven als ze klaar zijn en laat ze 5 minuutjes afkoelen voor je ze serveert. Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 597kcal | Carbohydrates: 38g | Protein: 36g | Fat: 33g | Saturated Fat: 18g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 9g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 235mg | Sodium: 592mg | Potassium: 575mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Vitamin A: 1312IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 186mg | Iron: 3mg
Heb je dit recept geprobeerd?Tag @snackaholicsnl in je bericht of gebruik #snackaholics!
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept