Arancini, ook wel bekend als risotto bitterballen, zijn al een tijdje best populair. In Napels aten we er verschillende varianten van en ook in Nederland zie je ze steeds vaker terug komen op de borrelkaarten. Thuis zelf maken is ook niet zo ingewikkeld en erg lekker, dus probeer deze Arancini zeker eens! Het makkelijkst is om een dag of paar dagen eerder gewoon alvast risotto op het menu te zetten en dan een dubbele portie te koken, want je hebt voor deze risotto bitterballen koude risotto nodig. Je kunt daarbij je favoriete risotto gebruiken voor deze Arancini, zolang er maar niet allerlei grove ingrediënten door de risotto zitten. Wij serveren de Arancini trouwens het liefst met een lekkere tomatensaus, maar ook truffelmayonaise is erg lekker weten we uit ervaring!

Arancini
Ingrediënten
- 600 gram Risotto koud uit de koelkast
- 1 zak Mini Mozzarella
- 100 gram Bloem
- 2 Eieren
- 200 gram Paneermeel of Panko
Overige Benodigdheden
- Frituurpan
Bereiding
- Neem de risotto en verdeel deze in 15 gelijke delen. Snijd de bolletjes mini mozzarella doormidden en dep ze droog met keukenpapier.
- Neem nu een deel risotto en druk dit plat. Vouw de risotto vervolgens om een half bolletje mini mozzarella en draai er een ‘bitterbal’ van. Herhaal dit met alle risotto, tot je 15 ballen hebt.
- Neem nu 3 diepe borden. Doe in één bord de bloem, in één bord de eieren en in het laatste bord het paneermeel of de panko. Klop de eieren in het tweede bord los met een vork en zet naast het bord met het paneermeel en groot bord om de Arancini op kwijt te kunnen.
- Neem nu één van de ballen en rol deze eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door het paneermeel. Zorg er hierbij voor de bal bij iedere stap goed rondom gecoat is, zodat het paneermeel een mooie laag rondom creëert. Herhaal deze stappen met alle ballen.
- Zet nu de frituurpan aan en stel deze in op 180 graden. Is de olie op temperatuur? Vul dan het frituurmandje met de risotto bitterballen en frituur ze 4 á 5 minuten, tot de buitenkant mooi goudbruin is.
- Laat de Arancini na het frituren even uitlekken op wat keukenpapier en leg ze vervolgens in een schaal. Serveer met een tomatensaus of truffelmayonaise om de bitterballen van risotto in te dippen.
Notities
Nutrition
