Appel Karamel Empanadas

Het gebeurt hier niet vaak, maar dit keer geen hartig maar een zoet recept! We gingen een tijdje terug al eens aan de slag met empanada deeg, om er deze pittige kip empanadas mee te maken, en als dessert maakten we toen deze appel karamel empanadas. Empanadas gevuld met appel en gezouten karamel. Erg lekker en zeker een aanrader om eens te proberen! Je zou ze zelfs al dessert kunnen serveren, met een lekkere bol ijs en een dot slagroom er bij. We zien de uitnodiging wel tegemoet!

Appel Karamel Empanadas

Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 539kcal

Ingrediƫnten

  • 8 plakken Empanada Deeg of maak je deeg zelf
  • 2 Appels
  • 1 Ei
  • 6 eetlepels Kristal Suiker
  • 2 eetlepels Kaneel

Voor de gezouten karamel:

  • 100 gram suiker
  • 50 milliliter water
  • 45 gram roomboter
  • 60 milliliter slagroom
  • 0,25 theelepel zout

Overige Benodigdheden

Bereiding

  • Voor deze empanadas beginnen we met de gezouten karamel. Zet hiervoor een steelpan op laag vuur en doe hier de suiker en het water voor de gezouten karamel in. Warm het mengsel op tot de suiker begint te verkleuren. Roer hierbij niet in de pan. Laat de suiker rustig kleuren tot er een mooie karamel kleur ontstaat. Dit duurt 10 minuten tot een kwartier.
  • Is de juiste kleur bereikt? Voeg dan direct de roomboter toe en meng dit door de karamel. Roer dit 2 minuutjes door en voeg vervolgens al roerend geleidelijk de slagroom toe. Roer dit een minuut door en haal de pan vervolgens van het vuur. Roer nu het zout door de karamel en laat de gezouten karamel afkoelen.
  • Schil nu de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Snijd de appels daarna in kleine blokjes en doe deze in een kom. Voeg hier de helft van de suiker en kaneel aan toe en meng door elkaar. Meng daarna ook de afgekoelde karamel door de appels.
  • Pak nu je plakjes empanada deeg er bij en leg deze op je werkblad. Schep vervolgens een beetje van de appel karamel vulling op het midden van het deeg.
  • Vouw het deeg vervolgens om de vulling tot halve cirkels en druk de randen goed aan. Werk de randen daarna af. Dit kan je met bijvoorbeeld een vork doen, maar je kunt de randen ook op authentieke wijze vouwen. Hoe je dat doet kunnen we niet goed uitleggen, maar onderstaande video geeft het goed weer:
  • Zet ondertussen ook de oven aan en stel deze in op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg daar alle gevouwen empanadas op.
  • Neem tot slot een kommetje en roer hier het ei in los. Bestrijk de empanadas vervolgens met de bakkwast met een klein beetje ei, bestrooi met de resterende suiker en kaneel en schuif de bakplaat daarna in de oven.
  • Bak de appel karamel empanadas in de oven in 12 tot 15 minuten goudbruin en gaar. Haal de empanadas daarna weer uit de oven. Laat ze een paar minuten afkoelen en serveer vervolgens direct. Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 539kcal | Carbohydrates: 84g | Protein: 9g | Fat: 21g | Saturated Fat: 11g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 4g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 82mg | Sodium: 512mg | Potassium: 132mg | Fiber: 5g | Sugar: 36g | Vitamin A: 613IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 30mg | Iron: 4mg
Heb je dit recept geprobeerd?Tag @snackaholicsnl in je bericht of gebruik #snackaholics!
Appel Karamel Empanadas
Empanadas met Appel en Karamel
Appel Empanadas met Karamel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *